revalidatiedagboek: Revalideren kun je leren
Voor mijn revalidatietraject:
Sta je dan. Op de tweeëntwintigste. In de bloei van je leven.
Met een lichaam vol pijn, steeds verder verspreid.
Met een leven vol vermoeidheid, steeds heviger van kracht.
Met een mindset van:
'Ik ben een doorzetter. Tanden op elkaar en niet zeuren. Immers, ‘rust roest’ en ‘pijn hoort bij het leven’. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Toegeven aan de pijn, de vermoeidheid, het krachtverlies = opgeven = voor mietjes. Ben ik een mietje? NEE!'
Zo vocht ik me door de dagen. Angstig voor het verlies van conditie. Angstig voor toename van pijn en vermoeidheid. Angstig voor de toekomst: wat zou die brengen? Het verleden: wat had ik verkeerd gedaan? Het heden: Want o, als ik in een moment van zwakte toegeef aan mijn gevoel, als ik mijn lichamelijke klachten niet de baas blijf, dan… dan… is mijn leven voorbij!
Toch?
***
Na mijn revalidatietraject:
'Weet u, soms blijken doelen die je je aan het begin van een nieuw traject stelt op den duur te bekrompen. Het Roessingh bood me geen 'oplossingen' in de vorm van minder pijn, meer energie en een uitbreiding van activiteiten. Sterker nog, mijn revalidatietraject heeft me conditioneel juist verzwakt.
Hoewel ik dit voor het traject niet had kunnen zeggen, juich ik nu overtuigd dat dat het beste is wat me kon overkomen. Mijn behandelaars hebben me perspectief gegeven; hoop, (zelf)liefde, acceptatie, verbondenheid en rust. Ik ben een mooier mens geworden dat met veel meer veerkracht in haar leven staat. Niet omdat tegenslagen van de baan zijn, maar omdat ik ze dagelijks in de ogen durf te kijken. Ik leerde dat voelen niet eng is. Nu ik op mezelf kan bouwen en vertrouwen, kan ik mijn beperkte lichaam aan. Samen staan wij sterker dan ik me voor het Roessingh ooit gevoeld heb. BEDANKT VOOR ALLES!'
revalidatiedagboek als naslagwerk
'Vergeet die luxe retraite in een ver kuuroord; ga een zomer revalideren!'
Afgelopen zomer onderging ik een pijnrevalidatie bij Revalidatiecentrum Roessingh in Enschede. Ik durf te beweren dat deze ervaring me meer heeft gebracht dat welke eerdere behandeling of (zelf)onderzoek dan ook.
Nu ik leerde dat ik mag ZIJN, inclusief mijn lichamelijke klachten, sta ik sterker in mijn schoenen dan ooit. Want wie zichzelf voor de volle 100% durft te accepteren, staat zichzelf toe voor de volle 100% te genieten. Dat is het meest waardevolle cadeau dat ik mezelf heb kunnen geven en gun ik iedereen.
De wijze lessen die ik leerde, maar ook mijn rouw om ziek-zijn, legde ik vast in een dagboek. Wanneer ik voel dat de tijd rijp is, hoop ik dit te verwerken tot een naslagwerk en positieve steun voor iedereen die kampt met onverklaarbaar, onzichtbaar chronisch ziek-zijn.
Zoals mijn psycholoog toentertijd zou zeggen: 'JE. BENT. WAARDEVOL. ONTHOUD DAT!'.